Årets Golfklubb

Länk till lista med alla som fått utmärkelsen Årets Golfklubb sedan 1978

Halmstad har stått på tur länge

Utmärkelsen Årets Golfklubb 2023 gick till Halmstads GK som är en anrik storklubb med attraktivt medlemskap, modernt miljötänk, stora sportsliga ambitioner med omfattande ungdomsverksamhet samt två högt rankade banor där Norra banan är en tuff utmaning även för den yppersta eliten.

Pressmeddelande Årets Golfklubb 2023


Halmstads norra bana stod bl.a. värd för
Volvo Scandinavian Mixed 2022 då Linn
Grant slog samtliga herrar och damer i
startfältet.

 

Valet föll på Hagge i Dalarna!

Hagge GK blev Årets Golfklubb 2022!
Ledorden glädje, gemenskap och kvalitet samt ett hårt och i stor utsträckning ideellt arbete har gjort att Hagge Golfklubb i södra Dalarna på många sätt lever upp till sin egen slogan: ”Hagge GK – mitt andra hem”.

Pressmeddelande Hagge GK


På Hagge GK prioriteras ungdomsverksamheten
och man har ett hundratal yngre spelare som
deltar i olika aktiviteter året runt.

 

Lundsbrunn är Årets Golfklubb 2021

Lundsbrunn GK på västgötaslätten har medvetet och långsiktigt arbetat med ”mjuka värden” och därmed skapat en varm och välkomnande atmosfär för både medlemmar och gäster.

Klicka på länken och läs mer här:
Pressmeddelande Lundsbrunn GK

Kinnekulle bildar fond till banan i Lundsbrunn, som visar sig betydligt mer omväxlande och utmanande än vid första anblicken.

Frösåkers G&CC blev Årets Golfklubb 2020

Frösåker G&CC utses till Årets Golfklubb 2020 för att man erbjuder en bana i toppklass, och träningsmöjligheter där landslagsspelare och amatörer möter ständig utveckling med golfen i centrum. 

Hela motiveringen finns här:
Pressmeddelande Frösåker 

Frösåker ligger söder om Västerås och vackert intill en vik av Mälaren.
foto: Lennart Hyse

Allerum GK fick utmärkelsen 2019

När föreningen Golfjournalisterna utsåg Årets Golfklubb för 41:a gången föll valet på skånska Allerum!

Bland annat för att det är en anläggning som tycks fungera i utmärkt harmoni med sin omgivning, för att man varit drivande i golfförbundets jämställdhetsprojekt Vision 50/50 och för att man verkligen lever upp till sitt stolta motto: Rum för alla – Allerum!

Hela motiveringen finns här:
Pressmeddelande Årets Golfklubb 2019

Allerum arrangerade en LETAS-tävling i augusti 2018. I år uppgraderas tävlingen till att även gälla ”PGA Championship”.
En lada har renoverats och blivit en modern huvudbyggnad för hela anläggningen. Restaurangen med fem meters takhöjd är något extra!

Sölvesborgs GK vinnare 2018

Sölvesborgs Golfklubb har utvecklats till en multifunktionell idrottsarena utan att man tappat fokus på golfen, och är en plats där såväl medlemmar som gäster kan umgås och njuta av allt som erbjuds.

Centralt, mitt emot stadskärnan, med en gångbro över vattnet, ligger Årets Golfklubb 2018. Foto: Ulf Berglund

Grunden för golfen här är en utmärkt 18-hålsbana i direkt kontakt med Sölvesborgsviken samt en niohålsbana. Träningsmöjligheter finns bland annat i form av en ny övningsgreen och äventyrsgolf. Till det kommer padeltennis, en välbesökt restaurang och eget stugboende kompletterat med husbils- och husvagnsparkering.

Målmedvetet arbete med alla delar samt ett fokus på medlemsnytta har kombinerats med engagemang för elitgolf med årligen återkommande tävlingar, bland annat på undertouren till Ladies European Tour.

Bakom kulisserna finns också en miljöambition som gjort att klubben investerat stort i sin maskinpark, med flera eldrivna klippare samt fossilfritt drivmedel till övriga klippare. Verksamheten drivs med en ekonomi som är i balans och klubbkänslan gör att medlemmarna är mycket nöjda med sin anläggning.

Årets Golfklubb utses nu för 40:e gången i följd och med ovanstående motivering som grund har Golfjournalisterna alltså valt Sölvesborgs Golfklubb 2018.

 

Landeryd Årets Golfklubb  2017

Golfjournalisterna har för 39:e gången utsett Årets Golfklubb i Sverige. Valet föll på Landeryd utanför Linköping med följande motivering:

Med ett målmedvetet och långsiktigt strategiskt arbete har Landeryd byggt upp sin verksamhet på en stabil grund och har nu kunnat skörda frukterna av detta arbete.

Klubbhusområdet på Landeryds GK
Klubbhusområdet på Landeryds GK

Tre 18-hålsbanor och sju korthål är en utmärkt bas för en välmående golfanläggning. Men det räcker inte alltid så. Tvärtom är det med många golfhål ännu viktigare att man arbetar rätt – och det har Landeryd gjort på ett framsynt sätt! Föreningen Golfjournalisterna har därför valt att utse Landeryds GK till Årets Golfklubb 2017.

3 600 medlemmar har fått ett verkligt värde på spelrätterna och klubbens ekonomi är god. Genom att Landeryd driver alla delar av klubben i egen regi får man också ekonomisk utdelning genom att många medlemmar och gäster väljer att besöka banorna, shopen och restaurangerna samt även bo över på Vesterby, klubbens senaste förvärvade bana.

Man har utöver den vanliga driften också helrenoverat Södra banan och gjort flera förbättringsarbeten på de båda andra 18-hålsbanorna. Dessutom har klubben haft flera sportsliga framgångar, bland annat ett SM-guld för herrlaget 2016 samt en Nordea Tour-tävling som är mycket uppskattad.

Landeryd är också en av Sveriges största juniorklubbar, med hela 37 procent tjejer i verksamheten och startade 2016 ett golfgymnasium i samarbete med Linköpings kommun. Denna utbildning har fått stor upp märksamhet och lockat sökande från flera delar av landet.


Skaftö GK Årets Golfklubb  2016

Föreningen Golfjournalisterna har utsett Skaftö GK till Årets Golfklubb i Sverige 2016. Motiveringen är denna:

”Barnen först – sedan föräldrarna”. Denna devis har varit ett rättesnöre för Skaftö Golfklubb i många år. Klubben kan nu skörda frukterna av sitt målmedvetna arbete med sin juniorverksamhet i form av både medlemsrekrytering och idrottsliga framgångar.

Skaftö GK Årets Golfklubb 2016
Skaftö GK blev Årets Golfklubb 2016

Engagemanget för juniorverksamheten är en av anledningarna till att föreningen Golfjournalisterna valt att utse Skaftö Golfklubb till Årets Golfklubb 2016. En annan faktor som tilltalade juryn är att klubben lyckats engagera 300 av de fast boende på Skaftölandet i sin verksamhet, drygt en femtedel av Skaftös totala befolkning!

Skaftö Golfklubb inledde sitt fokus på juniorverksamheten för cirka femton år sedan, då man i samarbete med kommunala Skaftö skola arrangerade särskilda skoldagar där personal, skolbarn och förskolebarn fick njuta av en hel dag på golfbanan. Dessa skoldagar på golfbanan är sedan dess ett återkommande inslag i Skaftö skolas verksamhet.

Den investering man gör i juniorverksamheten ger också utdelning i form av återvändare som när de flyttar tillbaka till närområdet också tar upp golfen igen och därmed har en positiv effekt även på klubbens ekonomi. Bohusklubben har också medlemmar på tre proffstourer, med nyblivne proffset Marcus Kinhult som den klarast lysande stjärnan.

Sigtuna GK blev Årets Golfklubb 2015

Golfjournalisterna utsåg Sigtuna  GK till Årets golfklubb 2015. Motiveringen var bland annat att klubben intagit rollen som ett nav i lokalsamhället.
  Utmärkelsen överlämnades när Svenska Golfförbundet höll sitt förbundsmöte i Täby i mitten av april.

Peppe Eng överlämnar priset

Peppe Eng från Golfjournalisternas styrelse delade ut den gyllene plaketten. Mottagare från Sigtuna GK var Ole Skarin, som är initiativtagare till det starka samhällsengagemang Sigtuna GK bedriver i sin närmiljö.
Peppe berättade samtidigt om vilka vi i  Golfjournalisterna är, föreningens verksamhet och det faktum att vår utmärkelse är en av de äldsta på förbundsmötet, utdelad sedan 1978.