Golf i Estlands semesterparadis

Föreningens vice ordförande Peppe Eng har varit i Estland och spelat golf tillsammans med styrelsemedlemmen Micke Broström och fotografen Peter Cordén. Här delar Peppe med sig av sina intryck:

Vi började med Estonian Golf & Country Club. En fantastisk anläggning av ren parkkaraktär strax utanför Tallinn. Vi spelade Sea Course, där man på några av hålen hade närkontakt med Finska Viken. Härliga omgivningar, mestadels lövskog. Lätt kuperad – inte alltför svår, enligt låghandikapparen Broström. Men jag kan nog hålla med. En bana som säkert faller många i smaken. Utöver Sea Course finns i dagsläget också en niohåls-bana, Stone Course, som ska byggas ut till en 18-hålare och designas av Annika Sörenstam. Klubben öppnades 2005 och anses vara Estlands bästa golfanläggning, med ett modernt och prisbelönt klubbhus, varifrån man har en härlig panoramautsikt över de båda banorna och floden Jägalas delta. Det planeras också en hotellanläggning i anslutning till klubben.

Pärnu Bay foto Peter Corden
Pärnu Bay Golf Links
foto Peter Cordén

Vi testade också Pärnu Bay Golf Links – knappt en och en halv timme med bil från Tallin. En rätt färsk skapelse, bara två år på nacken, som drivs av Peter Nyberg. Han var ju senast på Bro Hof med förflutet också på Mauritzberg och Kungsängen. Peter har stora planer för denna anläggning precis kant i kant med Rigabuktens långgrunda strandlinje. Om två år hoppas han få arrangera World Championship Matchplay.

Pärnu Bay skiljer sig markant från nyss nämnda Estonian GGC. Närheten till havet gör att man tvingas brottas med en rätt besvärlig vind, men vegetationen kring banan är en fröjd för ögat. Vindpinade tallar och en helt otrolig turf. Vill man hitta bra bollträff, då gör man det på Pärnu Bay. DOCK bör man försöka att undvika alla waste-areas, för sådana finns det gott om utefter hela banan. Visst, lätt att hitta bollen, men många föredrar ju att spela från gräs…

Pärnu beskrivs som Estlands semesterparadis. foto Peter Corden
Linksbanan i Pärnu ligger i Estlands semesterparadis.
foto Peter Cordén

Bra variation på hålen, par 37 + 35. Många nåbara parfyror och par-femmorna inte alltför långa. Pärnu är Estlands förnämsta semesterparadis, en badort med anor och en uppsjö av fina SPA-hotell och resorts. Sjäva bodde vi på Hedon SPA and Hotell, cirka 50 meter från stranden.

Det finns i dagsläget SJU banor i Estland. Allt är fortfarande i sin linda – och under ständig utveckling. Närheten till Sverige bör tilltala många golfare. Flyg mellan Arlanda och Tallinn tar cirka 40 minuter. Färjan är ju annars ett gott alternativ. Mer info kan hittas hos ”Visit Estonia” i Stockholm, där Lisen Espeland (mycket duktig spelare) vet allt och gärna delar med sig…

Peppe Eng