Pionjären, berättaren, stilbildaren – tack för allt Zacke!

Göran Zachrisson har lämnat oss, 83 år gammal. En pionjär, legend, stilbildare och unik golfröst har tystnat efter en kort tids sjukdom.

Vi är många som fick förmånen att upptäcka och uppleva golfen genom Görans fantastiska berättelser, hans unika sätt att kommentera och levandegöra det som händer i bild. Hans citat och sätt att gå igenom rutan nådde många utanför de närmaste kretsarna.

Idrott var i mycket hans liv. Från att själv vara aktiv till att beskriva och på sitt eget speciella sätt lyfta flertalet idrotter, under olympiska spel och oräkneliga timmar av kommenterande på bl a SVT, TV3 och Viasat.

För golfen var han, kanske tillsammans med Sven Tumba, den som gläntade på dörren till överklassporten och hjälpte ”Svensson” ut på de gröna ängarna. Han kunde på sitt oefterhärmliga sätt börja en utsvävning under en kommentering för att avbryta och återigen fiska upp tråden två minuter senare. Han skapade bilder i allas våra huvuden med sitt sätt att uttrycka sig, med fakta och allmänkunskap på en högre nivå.

Göran var med och startade vår förening, Golfjournalisterna, under sin tid som redaktör på Svensk Golf. Vi spelar en tävling varje år till hans ära och från och med nu till hans minne.

 

Göran Zachrisson på resa med Golfjournalisterna i Skottland 1991.Foto: Jan Collsiöö

Jag minns ett resa med Golfjournalisterna i Skottland när vi på Gleneagles som tack samlade ihop till och förärade honom en kilt och han kom glidandes ner för trappan, rörd till tårar och blygsamt tog emot varma välförtjänta applåder.

Stilbildaren från Djursholm, som hjälpt så många journalister framåt i karriären, har satt punkt. Jag kan se honom ta farväl när han lyfter handen och hejar på väg bort i sin isblå Aston Martin mot nya äventyr på andra platser.

Tack för allt, Göran!

Lars-Åke Linander
Ordförande Golfjournalisterna

Läs gärna mer på:

https://www.svt.se/sport/artikel/legendariske-tv-profilen-goran-zachrisson-har-avlidit