Skånsk lagseger – igen!

Vårpremiär för några, ännu en runda för andra. Den prestigefulla landskampen mellan Lag Skåne anförda av Björn Hedman och Lag Sverige med Patrik Larson som lagledare spelades på Torekovs Golfklubbs linksbana i ett fåtal plusgrader men i härligt solsken.

I sista stund flyttades lagtävlingen till söndagen eftersom väderutsikterna för måndagens spel på Bjäre GK; 20 sekundmeter, tre plusgrader och tungt dagsregn kunde betyda en del chansartade bollbanor både på fairways och greener.

När nu kvalitet i spelet fick avgöra vann Skånelaget igen, för fjärde gången på fyra försök sedan vandringspriset sattes upp 2018. Då hade ändå Patrik fixat lagkepsar till det gästande laget för att stärka moralen.
Par på Torekov är 70 slag och Lag Skånes hade ett snitt på 76,1 medan Lag övriga Sverige snittade 79,8.

Patrik Larson gratulerade till segern och konstaterar att kampen går vidare:

– Det är som förgjort för oss när vi kommer ner till Skåne. Nu försökte vi fixa lite ”norrlandsväder” men tog i för mycket. Och när landskampen då flyttades till en linksbana i blåst var det förstås kört. Men om mitt lag vill ha mig kvar som boss är jag redo för revansch 2023!

– Det som upplevs som ”blåst” uppåt landet, 5-6 m/sek är ganska normala förhållanden för oss här nere. Där har vi säkert en förklaring till att det blev ytterligare en skånsk lagseger, plus att vi generellt hunnit spela mer golf på våra breddgrader i april, analyserar Skånes kapten Björn Hedman.

Debuterande Mats Rodenstam var bäst av alla i sin egen särklassiga stil. Foto: Kenneth Jonasson

Mats Rodenstam som deltog i landskampen för första gången bidrog starkt till den skånska viktorian med strålande 70 slag brutto/68 netto och blev totalsegrare, före Micke Broström, 69 slag netto.

20 spelare deltog i drabbningen, tio spelare för varje lag.

Hur går det för oss? Gamla TV4-kollegorna Peppe Eng, (Skåne) och Artur Ringart (övriga Sverige) stämmer av scoren efter nio håls spel. Foto: Gunnar Walldén

Storm och regn på tvären
Morgonen därpå var spelet egentligen inställt, men fyra personer gav sig ut ändå och bevisade att det inte finns något dåligt golfväder, bara dåliga golfkläder. I den allt mer tilltagande stormen på Bjäre GK spelades partävling matchspel, nio hål bästboll som Skåne också tog hem, 4 upp när två hål återstod.

För Skåne spelade Björn Hedman/Lennart Holm och för övriga Sverige Patrik Larson och inlånade Landskronabon Mats Pettersson.

– 12-15 meter per sekund och uppåt, DET kallar jag ”blåst”, skrattar kapten Hedman. Och att jag och Lennart gick på par de sju hål vi behövde är jag faktiskt lite stolt över.

text: Ulla Walldén, (övriga Sverige)

Utsikten från Torekov GK:s klubbhus mot havet har tagits till vara på bästa sätt. Foto: Ulla Walldén.

Resultat i lagtävlingen Skåne-övriga Sverige på Torekovs GK 3 april:

Skåne 761 slag- övriga Sverige 798 slag
Skånska laget i halvfet stil

Mats Rodenstam 68
Micke Broström 69
Johan Lindeberg 72

Björn Hedman 73
Stefan Bratt 75
Lennart Holm 75
Ulla Walldén 75
Ronny Larsson 76
Kalle Löw 77
Ingemar Stenson 77

Peo Karlström 78
Artur Ringart  78
Gert Palm 79
Gunnar Walldén 80
Mats Pettersson 80
Patrik Larson 83
Peppe Eng 84
Göran Olsson 84
Kenneth Jonasson 85
Bo Steffensen 91