”Allt föll på plats!”

– Jag gillar verkligen motiveringen!
– Dels blir man stolt, dels tycker jag den beskriver alla starka delar i vår verksamhet väldigt väl.

Björn Sturehed är både klubbdirektör för Landeryds Golfklubb och VD i Landeryd Golf AB. Det bubblar inom honom när vi talas vid, för då är han fortfarande bunden av ett tysthetslöfte. Han får inte berätta om den glada nyheten innan den blir offentlig (8 mars).
– Jag skulle ju helst vilja springa ut till hela vår duktiga och kreativa personal och till alla våra medlemmar och ropa ut att Golfjournalisterna valt just oss! skrattar Björn.

Björn Sturehed är klubbdirektör/VD på Årets Golfklubb 2017.
Björn Sturehed är klubbdirektör/VD på Årets Golfklubb 2017.

Det ”målmedvetna och långsiktigt strategiska arbetet” startade i samband med en verksamhetsplan inför 2012. Målen och visionerna innehöll då punkter som vissa ansåg vara en utopi.
Till exempel kändes kanske ”fullt i klubben” (3.600 medlemmar) inte helt realistiskt efter en tid av minskat intresse från golfarna.
– Men det gäller att ha koll på sitt närområde, menar Björn.
– Vi tog reda på att det i Linköpingsregionen fanns cirka 3.000 aktiva golfspelare som tillhörde brevlådeklubbar. Dom försökte vi fånga upp.


Full rulle
Resultatet är att medlemsregistret ökat med 500 namn senaste åren och självklart har ekonomin förbättrats. Inte enbart på grund av alla nya årsavgifter utan också för att klubben driver allt i egen regi. Fler spelare på anläggningen betyder bättre ruljans i restaurangen, i shopen, på rangen och hos de anställda tränarna. Även greenfeeintäkterna har ökat och hotell- och konferensdelen går bättre.

– Vi budgeterade en vinst på 800.000 kronor 2016, och landade på 1,4 miljoner!
Just nu står 25 personer i medlemskön, men i en av landets största juniorklubbar finns det alltid plats för fler barn och ungdomar.
Förra året vann Landeryd också lag-SM för herrar, arrangerade en tävling på Nordea Tour och startade ett helt nytt golfgymnasium tillsammans med Linköpings kommun.
– Det var som om flera års arbete plötsligt gav utdelning under 2016. Allt föll på plats. Nu ska vi bara samla oss för att bli ännu bättre, avslutar Björn Sturehed.

text Björn Hedman