Nya Golfströmmen går mot Nordirlands links

Åtta golfhungriga golfjournalister följde den nya riktningen på Golfströmmen, det vill säga den som går till nordligaste Nordirland. Där ligger Royal Portrush värd för den 148:e upplagan av The Open, som 2019 återvänder till den gröna ön för första gången sedan 1951. Intresset för tävlingen är enormt och det talas redan om att det blir utsålt.

Royal Portrush har delvis byggts om, fått nya hål och därmed en ny och betydligt mer krävande och spännande avslutning jämfört med tidigare. Något deltagarna i Golfjournalisternas resa i början av september fick erfara.

Åtta nöjda Golfjournalister hade en hektisk men härlig vecka på den ”gröna ön”, Från vänster: Martin Hardenberger, Ola Axelsson, Gunnar Walldén, Håkan Wedin, Johan Lindeberg, Stig Dahlén, Michael Broström och Sture Carlbom.

Gladast efter prövningen var Sture Carlbom som lyckades så bra att han kunde notera en sänkning. Med par på tuffa 16:e, ett lyckat bolletande på 17:e och en stabil avslutning på 18:e noterada sig Flommens veteran för 37 pinnar. Bra jobbat!

Nu var det inte bara Portrush som testades på denna golfturné utan även deltagarnas kondition och fokusering. Inte mindre än åtta banor avverkades på sju dagar. Fem artonhålare på links, Ardglass, Portstewart, Castlerock, Royal Portrush och Portmarnock samt tre niohålare på fina parkbanorna Warrenpoint, Kilkeel och Galgorm Castle. Tidiga morgnar och inte så sena kvällar blev ett måste för att orka det digra programmet som hade spikats av reseledare Michael Broström i samarbete med Tourism Ireland.

Mycket att uppleva alltså och framförallt då golfmässigt med linkspärlor av mycket hög klass.

Ola Axelsson studerar första tee på Ardglass som hade en mycket välklädd gentleman som starter.

 

Det unika klubbhuset på Ardglass var en upplevelse.

Ardglass med världens äldsta klubbhus från 1408 och en utmanande inledning på kanten av Irländska sjön. Det sägs att man kan se över till Isle of Man en riktigt klar dag. Definitivt kan man känna saltstänket på första tee om vinden ligger på.

Portstewarts The Strand innebär en skönhetsupplevelse på första tee som är svårslagen, du står högt och blickar ut över havet till höger och rakt fram över det imponerande dynlandskapet. ”The most beautiful opening hole in Ireland”, menar klubbens Irene Murray som guidade runt.

…och här är utsikten som imponerar på Portstewart. Möjligen Irlands vackraste öppningshål.

Castlerock är mindre omtalad men definitivt en härlig spelupplevelse. Banan är från 1901 och närmaste granne med Portstewart, endast en bäck och några sanddyner skiljer dem åt.

Royal Portrush med Dunluce links är kronjuvelen som är mäktig och imponerande. En utmaning alla dagar i veckan även när det inte blåser. Med de ändringar som gjorts har en av världens bästa linksbanor lyft sig och är nu en mycket värdig British Open-bana.

Portmarnock strax norr om Dublin är även den en klassisk och utmanande links även om dynerna inte håller Nordirlandklass.

Parkbanorna som gästades var spelmässigt likvärdiga och av klassiskt snitt med alléer av stora träd som kantade fairways. Det tävlades förstås och när resultatet från samtliga åtta banor räknats samman stod Michael Broström som segrare med Martin Hardenberger som tvåa och Värmlandspôjken Stig ”Dallas” Dahlén på bronsplats. Bästa enskilda niohålaren stod Hardenberger för när han gick sista nio på Castlerock på imponerande fyra under banans par.

Det kan även nämnas att deltagarna faktiskt hade en förmiddag fri från golf. Då passade man på att ta en titt på fantastiska Giants Causeway. Det är lämningar från ett underjordiskt vulkanutbrott för 60 miljoner år sedan och väl värt ett besök för den som är i trakterna av Bushmills. Det nya besökscentret som berättar historien ligger endast en wedge från Causeway Hotel och sedan kan man gå ner till lämningarna alternativt ta shuttlebussen.

Stig ”Dallas” Dahlén hittar till sist stansen i den branta sluttningen på Portstewarts andra hål.

Att sätta sig en bit ut på de märkliga formationerna och låta vinden och havet dela med sig av sin uppfriskande sälta ger själen ro och tar bort tankarna från duffar och sneda utslag.

Som avslutning kan nämnas att Värmlänningarna i gruppen Dahlén och Walldén stannade ett par extra dagar i Dublin innan resan hem och då hann med att spela ytterligare en mycket fin parkbana, nämligen Malahidefrån 1892 designad av Eddie Hacket. Med sin närhet till flygplatsen är den definitivt ett bra avslutningsalternativ på golfresan.

Text: Gunnar Walldén
Foto: Gunnar Walldén och Stig Dahlén