Iskall premiärvinnare av Zachrissons Pokal

Nordanvind, snö och frusna fingrar. Nej det var inte Vasaloppet som avgjordes på Salem i måndags. Utan Zachrissons Pokal, med iskalle värmlänningen Stig Dahlén som segrare.

Hur man än klickade på diverse väderappar eller läste och tittade på prognoser fanns det ingen återvändo. Det väntade tuffa förhållanden på Salems GK när den första upplagan av Zachrissons pokal skulle avgöras. Kampen kom att stå mellan 21 golfjournalister som alla trotsade det arktiska klimatet och beväpnade med vantar, mössor och vindkläder spred ut sig för en kanonstart vid 12-tiden.

-Efter att nyligen ha spelat Golfjournalisternas Upptakt Syd på Mölle i spöregn och kulingvindar var jag härdad. Åtminstone hade jag lärt mig att man måste vara rejält påpälsad från topp till tå och det var jag på Salem, sade Stig Dahlén som blev historisk segrare efter att ha gått runt på ett över par och vunnit tack vare bättre spelhandicap än tvåan Patrik Larson.

”Dallas” var slug och använde sig av olika taktik på de första nio och de sista nio hålen. Hade han fortsatt som han började hade det snarare blivit jumbostrid än tätplacering.

Vem vann? Jumbon Carsten t.v. har ett minst lika brett leende som segraren Stig Dahlén. Men det kanske var efter nio hål, innan Dallas ändrade taktik...
Vem vann? Lågt placerade Carsten Corp t.v. har ett minst lika brett leende som segraren Stig Dahlén. Men det kanske var efter nio hål, innan Dallas ändrade taktik…

– Med mitt hcp (16.9 och spelhcp 21) borde jag inte en ens tänka tanken att nå de längre par 4-hålen på två slag. Men uppumpad som jag var blev det så på första nio hålen, jag tog i som en dåre och det gick förstås åt pipan. 50 slag (motsvarande 13 poäng) blev det och det fick mig att tvärt lägga om taktik – på sista nio skulle jag spela ”bogeygolf” med målet minst 2 poäng på alla hål. Vanligtvis skulle jag som gillar att attackera kalla detta för fegspel, men med Zachrissons Pokal som sällskap i högra framsätet under de 30 milen till Karlstad tyckte jag nog att jag spelat andra halvan av tävlingen rätt så begåvat, log Dahlén.

Dessutom var han extra rävig eftersom han och spelkamraterna var de enda som inte använde appen Game Book där man kan följa tävlingen på en leaderboard medan den pågår.
– ”Dallas” lurade mig. Jag hade koll på övriga fältet och trodde jag kunde säkerhetsspela på sista två hålen. Men jag hade behövt ett par på något av dem, konstaterade tvåan Patrik Larson.​

Både ettan och tvåan, liksom hela övriga fältet, var fantastiskt nöjda med banans skick. Frodiga fairways, jämna snabba greener och på det hela taget extremt välvårdat på en anläggning som bara blir bättre för varje år.

Klubbchefen Robert Karlsson förklarade att en idé med banarbetet är att plocka undan onödiga svårigheter. Man behåller de stora träden men röjer marken så att man bara får en svårighet om man missar fairway.
-Ett träd är tillräckligt mycket i vägen utan att det dessutom ligger en rot framför bollen, menade Karlsson.
Salems GK har därmed rykte om sig att vara en snabb bana, och det är ingen ovanlighet att en fyrboll går runt på klart under fyra timmar även på helgen. De 18 hålen är varierade och till exempel både hål 1 och hål 18 är härliga pärlor.

Precis före lunch kom Göran Zachrisson själv på besök och höll ett kort anförande. Han tackade för äran att få ge namn åt tävlingen och drog sedan ner skratt bland annat med berättelser om nakenbad både i Falsterbo och på Turnberry. I Skåne med Sven Tumba och Arnold Palmer som vittnen. I Skottland med 20 000 åskådare som stod beredda att se Tom Watson och Jack Nicklaus att göra upp i solskenet.
– Alla hade ögonen mot banan, ingen tänkte på mig, berättade Zachrisson.

Den tidigare ordföranden i Golfjournalisterna, Göran Zachrisson drog historier till lunchen och tackade för äran att få ge namn åt "Zachrissons Pokal". Här tillsammans med nuvarande ordföranden Lars-Åke Linander.
Den tidigare ordföranden i Golfjournalisterna, Göran Zachrisson drog historier till lunchen och tackade för äran att få ge namn åt ”Zachrissons Pokal”. Här tillsammans med nuvarande ordföranden Lars-Åke Linander.

Att Stig Dahlén mobilfilmade hela Zachrissons tal var förresten orsaken till att han inte kunde använda Game Book och därmed undvek leaderboarden vilket alltså gjorde honom till en mycket nöjd segrare.
– Salems GK blev en mycket angenäm överraskning. Inte i första hand för att jag vann, utan för att det är en riktigt fin golfbana och tidigt på säsongen i utmärkt skick. Den ligger i tätbefolkade stockholmsregionen, men långt från allfartsvägen (E4). Färden på smala och krokiga vägar ut till Högantorp är värt mödan. Skulle mycket gärna återvända i sommar när banan är i topptrim, då det är plus 20 och fjärran från isvindar och hagelstormar, avslutade Dahlén.

Text: Patrik Larson
Foto: Lars-Åke Linander och Stig Dahlén

Resultat Zachrissons Pokal/Östsvenska mästerskapet på Salems GK (par 71) måndag 8 maj.

1. Stig Dahlén             72 SHC
2. Patrik Larson           72
3. Jens Cederblad        75 SHC

4. Johan Larsson          75
5. Lars-Åke Linander   76 SHC
6. Peppe Eng                76
7. Stefan Bratt             78 SHC
8. Petter Jennervall      78
9. Pär Fischerström     79 SHC
10. Barry Lundström   79 SHC

11. Ulf Eneroth            79
12. Göran Rydell          80
13. Johnny Byström     81 SHC
14. Mats Olsson           81
15. Stig Hoffman          82
16. Tord Westlund       83
17. Mattias Sandberg   85 SHC
18. Jakob Bjurström     85
19. Jan Collsiöö            89
20. Carsten Corp        ​  91
Anders Sjöstrand          DNF