Smygpremiär på Öster by Stenson

Vi var några golfjournalister som i månadsskiftet juli-augusti fick en unik chans att spela Henrik Stensons skapelse Öster by Stenson på Österåkers GK. Unik eftersom vi var de allra första som fick spela alla 18 hålen under en hel runda.

Det var närmast magiskt att få gå på fairways som helt saknade uppslagna torvor eller andra märken efter spel. Eller komma in på helt oskadade greener. Och att få stå på teer där inte en enda duff hade presterats.

Rickard Lann från SVT Sport slår ut…

Tillsammans med golfarkitekten Christian Lundin, som hängde med oss på rundan, har Henrik Stenson skapat en bana som i första hand ska glädja medlemmarna på Österåker, i andra hand kunna fungera som tävlingsbana. Det förstnämnda kan man nog skriva under på direkt – banan är väldigt rolig att spela!
Det andra kanske är lite mer tveksamt. Trots vissa grymma backtees undrar jag om inte hålen är i lättaste laget.

– Fast släpper vi upp ruffen, smalnar av banan och höjer hastigheten på greenerna kommer vi kunna ha vilken tävling som helst här. Jag lovar, säger Christian Lundin.

Banans karaktär är amerikansk parkbana. Det är smaragdgrönt gräs och kritvita bunkrar. Träd och buskar kommer att planteras framöver, men det ska vara öppet. Dessutom har man grävt en hel del dammar och diken.

I september kommer Henrik Stenson själv och medverkar vid den officiella invigningen, men redan 3-4 augusti släpptes medlemmarna ut för sitt KM. Flera av dem kom fram till oss journalister vid klubbhuset och förhörde sig om  hur den nya pärlan var att spela.

Förväntansfulla inför första bekantskapen med Österåkers nya bana:
Michael Broström, Wille Schauman, Golfjournalisternas ordförande Lars-Åke Linander och Mats Hallberg.

– Ibland blir man nästan lite ledsen när en runda är slut. Precis så kändes det idag. Jag hade lätt kunnat traska rakt upp på ettan och spela ett varv till – eller två, skrattar Golfjournalisternas klubbmästare Michael Broström.

Han fick gå i första boll med CMore-kommentatorerna Mats Hallberg och Wille Schauman.
Mats Hallberg kom för övrigt in på 75 slag och stod därmed för ett tidigt och inofficiellt banrekord.

text och foto: Patrik Larson
foto från Österåker i sidhuvudet: Peter Cordén